Friday, November 9, 2018

MINGGU 8

Penuaian, Pembungkusan dan Penjualan Hasil Tanaman Sayur.

ASALAMMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA. 

Pada minggu ke-8 ini, kami dan kumpulan yang lain diberi tugasan untuk menuai  dan menjual hasil tanaman sayur yang telah kami tanam selama 7 minggu.

1. Semasa menuai sayur
Kami diarahkan oleh pengajar untuk mencabut sayur yang telah matang sahaja.


2. Semasa proses membersihkan sayur.
Semua sayur yang telah dituai perlu di basuh sehingga bersih sebelum melakukan proses yang seterusnya.

    
              

3. Semasa proses menimbang.
Sayur yang telah dibasuh perlulah ditimbang dahulu sebelum dibungkus. Bagi sayur bayam hijau dan bayam merah, kami disuruh menjual dengan harga RM1.50 sebanyak 400gram, manakala bagi sayur sawi dan pakcoy pula kami diarahkan untuk menjual dengan harga RM2.00 sebanyak 200gram.




4. Semasa proses pembungkusan.
Sayur yang telah ditimbang perlulah dibungkus kemas untuk dijual kepada pelanggan. Setiap sayur yang telah dibungkus perlu dilekatkan dengan label  yang telah disediakan.


    




4. Semasa proses menjual.
Akhir sekali selepas proses menuai, membersihkan, menimbang dan membungkus sayur, kami diarahkan untuk menjual kesemua sayur kepada pelanggan dengan harga yang telah ditetapkan. Kami menjual sayur mengikut harga pasaran.


  














No comments:

Post a Comment